Vuoden pimeimmän ajan ollessa käsillä, valolla on taas suuri merkitys päivittäisissä touhuissamme.

Valaistusta suunniteltaessa on hyvä muistaa, että ei ole olemassa yhtä toimivaa ratkaisua, joka toimii kaikkialla. Valaistuksella korostetaan huonetta ja valoa ohjataan pinnoille, joissa sitä tarvitaan.

Valaistusta suunniteltaessa on hyvä ottaa huomioon tilan tai huoneen asettamat rajoitteet.

Mikä on kattokorkeus ja -tyyppi? Miten huone tulisi valaista, esim. työtasot, koristevalaistus ja yleisvalaistus.

Mikä valaisin on sopiva? Mikä värilämpötila sopii mihinkin tilaan ja tunnelmaan parhaiten? Millainen valaisimen väri ja muoto olisi paras?

Myös lamppua valitessa kannattaa paketista lukea ainakin seuraavat asiat:

Tarkista lampun kanta. E kertoo kierrekannasta, E-kirjaimen perään merkitty numero kertoo kannan leveyden millimetreissä. Nastakantaisista lampuista käytetään lyhenteitä G ja GU. Numero kertoo nastojen etäisyyden millimetreissä.

Hehkulamppujen wattimäärä W kertoo valon tehon (=sähkön kulutuksen). Ledeissä tärkeää tietoa on lm (lumen), joka kertoo lampun tuottaman valon määrän.  Mitä suurempi lm  luku on, sitä enemmän lampussa on valovirtaa.

Valon värin yksikkö on K (kelvin). Valon värilämpötila vaihtelee lämpimästä (2700 K) kylmään (5000 K) ja päivänvaloon (6500 K). Värilämpötilan valintaa kannattaa miettiä kohteen ja tilassa tehtävän työn tai ajanvietteen mukaan.