Uudiskohteen valaistussuuunnitelman teko on hyvä aloittaa jo heti siinä kohtaa, kun kädessäsi on asemakuva ja kohteen pohjakuvat sekä julkisivukuvat.

Aloitan valaistussuunnitteluprojektin aina käymällä kohteen piirrustukset asiakkaan kanssa yhdessä läpi. Tässä kohtaa käydään läpi mm.asiakkaan toiveet valaistuksen suhteen -kenties on tulossa tehosteseinää, jota halutaan korostaa tai johonkin tilaan halutaan erityisesti epäsuoraa valoa. Heittelen yleensä ilmoille myös erilaisia mahdollisuuksia, joita valaistuksella voidaan kohteessa toteuttaa. Usein otan jo ensitapaamiselle mukaan muutamia mallivalaisimia ja kuvastoja tutkailtavaksi. Valaistuksen suhteen vain mielikuvitus on rajana! Tapaamisen jälkeen saat minulta kirjallisen tarjouksen valaistussuunnittelusta. Ensimmäinen tapaaminen on aina maksuton.

Tapaamisen jälkeen seuraava vaihe suunnittelussa on valaisinten valinta ja niiden sijoittelu pohjakuvaan. Valaisimia valitessa on hyvä tietää olemassa olevat rajoitteet, kuten uppoasennettavan kattovalaisimen maksimi syvyys, eli olemassa oleva asennustila. Näin vältytään kurjilta ongelmilta asennusvaiheessa, kun suunniteltu valaisin sopii kohteeseen kaikin puolin ongelmitta. Valaisimia valitessa on huomioitava myös riittävät luumenit, valon värin sävy sekä mahdollinen himmennettävyys ja säädettävyys. Jotta varmistetaan riittävä valon määrä kohteeseen, teen myös DIALux valolaskelmat tiloihin.

Kun valaisinten tyypit ja sijainnit on käyty asiakkaan kanssa läpi, suunnitelmat siirtyvät seuraavaksi sähköalan ammattilaisten käsiin, ja he piirtävät sähkösuunnitelmat, johon lisäävät myös valaistuksen.

Olen mukana koko projektin ajan suunnittelusta asennetun tuotteen käyttöönottoon. Näin varmistan sen, että saat kohteeseen juuri sellaisen valaistuksen kuin alunperin lähdettiin tekemään. Mikäli rakennusvaiheessa tulee muutoksia, jotka vaikuttavat valaisimiin ja valaistukseen, niin silloin suunnitelmaa lähdetään muokkaamaan sen mukaan parhaimmalla mahdollisella tavalla.